• Prezent Mindfulness Boom

Van eeuwenoude traditie naar westerse gezondheidszorg

Wortels in het oosten

SteenmannetjewolkenDe meest oorspronkelijke vorm van Mindfulness leidt terug naar het boeddhisme en het achtvoudige pad. De oorspronkelijke begrippen sati (Pali) of smrti (Sanskriet) kunnen worden vertaald als mindfulness, dat al 2000 jaar in het boeddhisme wordt toegepast. Vipassana, aandachtstraining, wordt van oorsprong als boeddhistisch beschouwd en is er op gericht om degene die mindfulness beoefent te brengen bij het huidige moment: de ervaring van het bestaan zoals dat op dat moment zich voordoet in de werkelijkheid.

Verankerd in de westerse psychologie

De eerste westerse vorm van mindfulness is de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, psycholoog en Emeritus Hoogleraar aan de University of Massachussets Medical School, VS. MBSR is een training die mindful meditaties, het oefenen van lichaamsbewustzijn en mindful yoga combineert om mensen te leren meer mindful te worden.
Een andere richting van mindfulness, de jongere Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) heeft veel later door Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal vorm gekregen en wordt specifieker gebruikt bij het verminderen van onder andere (manische) depressie, angststoornissen en psychologische problematiek en wordt vaker gegeven door psychologen. Beide zijn inmiddels verankerd in de westerse wereld en krijgen steeds meer plaats binnen en naast de gezondheidszorg. Ze zijn ook wetenschappelijk steeds meer onderzocht en onderbouwd.

  • Prezent Mindfulness Lucht
  • Prezent Mindfulness Paardenbloem
  • Prezent-mindfulness-witte-bloemen
  • Prezent-mindfulness-oranje-blad

Contactinformatie

logo prezent a

Laura Lundell
Mindful Fysiotherapeut
laura@prezentmindfulness.nl
06-52 18 19 44

logo doorzichtig klein

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden