• Prezent Mindfulness Boom

Mindful bewegen

Naast basisvaardigheden van MBSR ligt het accent bij PREZENT bij mindful bewegen; een combinatie van rustige mindful yoga en Feldenkrais -oefeningen. Deze maken ons gevoeliger voor overmatige spanning en voor het herkennen van eenzijdige beweegpatronen.

De basis van de mindfulness training is bij PREZENT niet anders dan bij andere trainers en aanbieders van workshops en basiscursussen Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Naast de basisvaardigheden in mindful attitude en mindful mediteren is er een extra accent bij PREZENT: mindful bewegen, bewegen in aandacht dat in deze cursus is verwerkt. Daarbij gaat het om expressief, spontaan en explorerend bewegen waarbij je zelf de regie houdt. Jouw manier van bewegen wordt niet gecorrigeerd, beoordeeld of bijgestuurd. Je hoeft niet iets te kunnen, te forceren of te presteren. De bewegingsoefeningen laten voor iedereen de ruimte om op eigen manier de bewegingen uit te voeren, onderzoeken en te beleven.

Mindful bewegen bevordert het lichaamsgevoel

Wanneer er sprake is van aanhoudende spanningen en langdurige (dis)stress, depressiviteit of angstklachten en chronische pijn, verandert onze manier van bewegen. Creativiteit en bewegingsvrijheid nemen af, en een bepaalde mate van verstijving en versmalling van bewegingspatronen treedt op. Het doel van de mindful beweeg-oefeningen is het vergroten van aandacht door te bewegen, vaak op een nieuwe, speelse manier om oude, eenzijdige bewegingspatronen te doorbreken en het makkelijk, soepel bewegen te herontdekken. Daarnaast helpen de bewegingen ons  in het hier en nu te zijn en in contact te komen met onszelf. De bewegingsoefeningen en loopmeditatie hebben als voordeel dat ze ons gevoeliger maken voor overmatige spanning in ons lijf tijdens het bewegen – en omgekeerd – ze maken ons gevoeliger voor het herkennen van eenzijdige beweegpatronen. Daardoor zijn we beter in staat om deze aan te passen en het bewegen plezieriger, soepeler en gemakkelijker te maken

Wetenschappelijk bewijs is nog niet voldoende aanwezig, maar voorlopige resultaten suggereren dat door de oefeningen het lichaamsbewustzijn, de kwaliteit van het lichaamsbeeld en de eigenwaarde verbeteren en angst afneemt. Fysieke spanningen nemen eveneens af, en de bewegingskwaliteit en –vrijheid krijgen meer plaats. 

Bij PREZENT is mindful bewegen een combinatie van rustige oefeningen van mindful yoga en Feldenkrais. Kijk hier voor een impressie over Feldenkrais


Bron: Stephens, J., Miller, T.M. (2009). Feldenkrais method in rehabilitation: using functional integration and awareness through movement to explore new possibilities. In C. M. Davis (Ed.), Complementary therapies in rehabilitation: evidence for efficacy in therapy, prevention, and wellness (3 ed., pp. 227-244). Thorofare: Slack Incorporated.

 

  • Prezent-mindfulness-oranje-blad
  • Prezent-mindfulness-witte-bloemen
  • Prezent Mindfulness Lucht
  • Prezent Mindfulness Paardenbloem

Contactinformatie

logo prezent a

Laura Lundell
Mindful Fysiotherapeut
laura@prezentmindfulness.nl
06-52 18 19 44

logo doorzichtig klein

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden