• Prezent Mindfulness Boom

Mindfulness voor zorgprofessionals

Ben je zorgverlener of medewerker HRM bij een zorginstelling? Ben je op zoek naar mindfulness training voor je (zorg)team of voor individuele medewerkers, die rondlopen met verhoogde risico om uit te vallen door stress-gerelateerde problematiek? Dan ben je bij PREZENT mindfulness aan het juiste adres. Training bij PREZENT is door en voor zorgverleners ontwikkeld.
Als je interesse hebt in de mogelijkheden van mindfulness training of workshop voor jezelf, je collega's of medewerkers in de zorg, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het contactformulier in hieronder. Lees hier onder wat mindfulness voor zorgprofessionals kan betekenen.

Klaar staan voor de ander

Of je nu arts bent, assistent, medewerker bij de thuiszorg of een paramedisch beroep hebt, er is één gemene deler. Jouw beroep is zorg verlenen aan iemand die het nodig heeft, en je werkt met hart en ziel voor een betere gezondheid van anderen, iedere dag weer. Je werk wil je graag zo goed mogelijk uitvoeren; mensen op weg helpen, beter voor zichzelf leren zorgen, liefst zonder behandelfouten bijdragen aan zo snel mogelijk herstel. Middels kwalitatief zo goed mogelijke zorg. Een mooi streven is dat, en het geeft ook veel voldoening.

Empathie binnen het budget

Het houdt ook in dat je dagelijks veel rationele besluiten moet kunnen nemen en niet alleen op je empathie kunt varen. Je gevoelens toelaten kan niet altijd, maar hetgeen je meemaakt kan je soms meer raken dan je verwacht. Geef je je gevoel ook de ruimte? Zorg gaat ook om het zoeken naar balans tussen de behoefte en motivatie van de degene tegenover jou, en je eigen ervaring, kennis, overtuigingen, de beschikbare tijd en middelen. Soms een lastige puzzel die veel van je vraagt. Toch is het zo dat jij als mens uiteindelijk het verschil maakt. En dat voel je pas echt als je zelf patiënt bent (geweest).

Verhoogd risico op stress-gerelateerde uitval

Ook in de zorg moet je targets halen, of je het wilt of niet. Goede zorg kost echter veel inzet en inlevingsvermogen, terwijl de bezuinigingen en controles van verzekeraars toenemen. Dat levert vaak negatieve stress op. Een hoger niveau van aanhoudende stress leidt tot minder goede sfeer op het werk, vergrote kans op het maken van fouten en minder empathie in de omgang met patiënten en collega’s. Op den duur veroorzaakt stress vermoeidheid, somberheid, ontevredenheid en conflicten op het werk en kan uiteindelijk leiden – zonder ingrijpen - tot uitputting. Steeds meer zorgverleners worden geconfronteerd met deze symptomen, hebben zelf zorg nodig of raken burn-out.

Zorg je ook goed voor jezelf?

Als je zelf niet fit en in balans bent, is zorgen voor de ander ook lastiger. Uit onderzoek onder zorgprofessionals blijkt dat burn-out- klachten significant toenemen, en dat medewerkers in de zorg zelf steeds vaker zorg nodig hebben. Zorgprofessionals gaan vaak door tot ze niet meer kunnen: je wilt je patiënten en collega’s niet in de steek laten. Ook ten koste van jezelf? Dat is niet nodig als je tijdig op de volgende signalen reageert:

  • minder goed je aandacht bij je taken of gesprekken kunnen houden
  • prikkelbaar reageren op je patiënten of collega’s
  • moeite met het houden van overzicht van je taken/agenda
  • vergeetachtigheid t.a.v. dagelijkse details
  • een uitgeput, leeg gevoel na je werkdag en –week
  • voelbare weerstand om naar je werk te gaan, moe aan de dag beginnen

Mindfulness kan helpen om uit de vicieuze cirkel te stappen of – nog beter – te hoge stressniveaus te voorkomen. Het biedt een kans op herstel van vitaliteit en energie, een positievere kijk op jezelf en de wereld om je heen, en compassie gericht op jezelf, collega’s én je patiënten. Je kunt na een mindfulness training vaardiger met stress en je eigen belastbaarheid omgaan – en daarmee beter zorgen voor je patiënten.

Mindfulness levert een positieve bijdrage aan
- betere relatie met de patiënt door betere aandacht, meer geduld en opmerkzaamheid
- de kwaliteit van de therapeut-patiënt -relatie, die een belangrijke voorwaarde is voor (het vertrouwen in) het herstel
- meer begrip, compassie en acceptatie tegenover patiënten en collega’s
- emotioneel evenwicht
- gevoel van innerlijke rust ondanks alle gedachten die we niet uit kunnen zetten
- meer helderheid en ruimte om de juiste beslissingen te kunnen nemen
- meer plezier in het werk en een betere werksfeer binnen team of afdeling
- vitaliteit en veerkracht van de zorgverlener
- verbeterde creativiteit, flexibiliteit en productiviteit door betere focus
- tijdig signaleren van stress en vermoeidheid, en ermee omgaan
- minder risico op uitval door klachten als gevolg van stress
- probleemoplossend vermogen

Herken stress tijdig en grijp in

Wacht niet tot je vastloopt of een collega ziet uitvallen door te stressklachten. Maak stress bespreekbaar en bied jezelf of je medewerkers in een team, afdeling of organisatie een kans om voor zichzelf te zorgen. Dat komt uiteindelijk ten goede van iedereen: de medewerker, naaste collega’s en degenen die zorg vragen en ontvangen. Steeds meer zorginstellingen en -praktijken zijn zich bewust van de waarde van mindfulness in en naast de zorg. Wil je weten wat Mindfulness voor jouw zorgorganisatie zou kunnen betekenen? Neem contact op voor de mogelijkheden, bijvoorbeeld via het onderstaande formulier.

Formulier In-company training 8 weken

Ongeldige invoer
Vul hier alsjeblieft uw naam in?
Graag de naam van een contactpersoon vermelden waarmee wij contact op kunnen nemen.
Vul hier alsjeblieft uw e-mailadres in?
Vul hier alsjeblieft uw telefoonnummer in?
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Stel hier uw vraag alstublieft?
Ongeldige invoer

Contactinformatie

logo prezent a

Laura Lundell
Mindful Fysiotherapeut
laura@prezentmindfulness.nl
06-52 18 19 44

logo doorzichtig klein

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden