BLOGS

Beste lezer en bezoeker,

Wat leuk dat je interesse hebt in mijn blogs!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, en graag met meer mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness wil delen, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.
Iets wat ik al een tijd overweeg maar steeds heb uitgesteld (misschien herkenbaar?) - tot kort geleden. De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven.
Voor jou wellicht herkenbare teksten, en misschien ook voor iemand anders die je kent - door deze blogs te delen via e-mail, Fabebook of LinkedIn. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar wel mogelijk te delen via de Facebook-pagina van PREZENT mindfulness of via mijn persoonlijke LinkedIn-pagina.
Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

De inzet van vandaag is de verandering van morgen

on zondag, 06 januari 2019.

De inzet van vandaag is de verandering van morgen

Sinds lange tijd gunde ik het mezelf om vrij te zijn tussen de kerst en de jaarwisseling, zomaar. Het voelde fijn om even gas terug te nemen na best een vol jaar. Een week zonder plannen en doen waar ik zin in had, of heerlijk lui te zijn. Een week waarin ik weer eens aan een roman van 845 blz. begon, lekker buiten was iedere dag en mijn batterij kon opladen.

Eind 2018 naderde, en daarmee ook mijn jaarlijkse ‘round-up’; het reflecteren op het afgelopen jaar, heerlijk ouderwets met pen en papier. Ken je dat, of misschien doe jij dat ook? Het opsommen van wat het jaar mij gebracht heeft en wat ik heb geleerd, wat het gekost heeft aan energie en minder vruchtbare beslissingen, en wat ik graag meeneem over de jaargrens – het geleerde en het fijne. Maar om de een of andere manier kwam het er maar niet van om dat op papier te krijgen. En dat zette me weer aan het denken…

Mindfulness zweverig? Wel nee.

on maandag, 17 december 2018.

Mindfulness zweverig? Wel nee.

Ik was toe aan rust. Ik was bezig met een wetenschappelijke studie van 3 jaar, die heel veel van mij vroeg. Ik was moe, uitputting nabij, en ik snakte naar adem, rust in mijn hoofd, ont-moeten en meer balans in mijn bestaan. Ik wilde graag gaan mediteren (zonder enige ervaring) of mindfulness training volgen, maar - paradoxaal genoeg - daar had ik daar geen tijd voor. Ik dacht echter geen een moment dat mindfulness zweverig zou zijn.

Met beide benen op de grond en dichtbij jezelf

Iets wat voor ons nog geen herkenbaar kader heeft, zweeft. Als je iets (nog) niet kent wordt het makkelijk in onze voorstelling wollig, vormloos en vaag. En dat is wat met het woord mindfulness aan de hand is. Omdat veel mensen alleen het woord kennen, maar dat niet kunnen koppelen aan een ervaring, kennis en inhoud, is de conclusie vaak – onterecht – dat het zweverig moet zijn. Omdat jij er nog geen grip op hebt. Degenen die een training hebben gevolgd weten echter dat mindfulness alles behalve zweverig is. Het is iets waar je juist met je beide benen op de grond staat. Iets waar je steeds nieuwsgieriger naar wordt. Je wordt uitgedaagd om zo nu en dan uit je comfortzone te stappen, en vooral jezelf meer ruimte te geven om dichterbij jezelf te kunnen zijn. Het is soms spannend, vaak heel interessant en je kunt erdoor groeien als mens. Je kunt je gezondheid ermee positief beïnvloeden en meer balans in je bestaan ervaren door mindful vaardigheden en attitude toe te passen in je dagelijkse bestaan. Inmiddels staat neurowetenschap ook achter de effecten van meditatie en mindfulness. Dus zweverig…? Wel nee.

Hoe je onrust en chaos de baas wordt

on dinsdag, 06 november 2018.

Hoe je onrust en chaos de baas wordt

VANMORGEN WAS HET ONRUSTIG. Ik was vroeg wakker, en wilde eigenlijk al uit bed en mijn dag starten met mijn eigen routine, waar meditatie een deel uit maakt. Mijn man mediteert ook, en omdat hij naar zijn werk ging had hij voorrang op onze zen-kamer, om eerst te zitten. Dus moest ik eerst iets anders bedenken tot hij klaar was. Ik merkte op dat mijn geest tegensputterde bij deze verandering van routine van mijn voorkeur; iets wat ik fijn vond om te doen kon nu niet, ik moest wachten en mijn ongeduld parkeren.

Groeipijn

on woensdag, 24 oktober 2018.

Groeipijn

Ik wil iets heel persoonlijks met je delen. Kwetsbaarheid is een mooi woord, maar als het daarbij blijft, is het niet veel waard. Dus here we go...
Begin oktober was astrologisch gezien een bewogen tijd: 4 oktober was de dag van de Blauwe Storm en de start van de Venus retrograde… Eigenlijk heb ik niets met astrologie. Maar begin oktober zat ik gevoelsmatig zeker in de Blauwe Storm; in de onrust en transformatie op weg naar een nieuwe geboorte; een nieuwe cyclus van creativiteit. Maar wat dat me zou brengen, daar had ik nog geen idee van...

Ontstaat burn-out in een dag? Natuurlijk niet.

on dinsdag, 02 oktober 2018.

Ontstaat burn-out in een dag? Natuurlijk niet.

Tien jaar geleden stond ik geen moment stil bij burn-out. Iets te ver weg, daar had ik niets mee te maken. Tot ik er zelf aan moest geloven en slachtoffer werd van mijn eigen jaagsysteem. Heb jij er wel eens over nagedacht hoe spanning en drukte veranderen in (aanhoudende) stress en uiteindelijk in een burn-out?

Langdurig onvermogen
Want laten we eerlijk zijn, wij hebben allemaal regelmatig last van stress, maar willen het niet toegeven wanneer het water aan je lippen reikt – vooral niet aan onzelf. Waarom? Omdat we dan slap of niet-stressbestendig overkomen, wat niet gewenst is in een maatschappij waar iedereen zichzelf voorbij rent en druk zijn hip is. Als je het niet druk hebt, hoor je er niet bij. Je hebt geen tijd te verliezen, dus ren je verder tot je niet meer kunt. Vaak is burn-out het resultaat van een langdurig onvermogen om grenzen te stellen en keuzes kunnen maken.

Hoe zit het met mensen die alles willen?

on donderdag, 16 augustus 2018.

Hoe zit het met mensen die alles willen?

Multipotentialisme… Multi–wat? Precies, dat dacht ik ook toen ik recent het woord voor het eerst hoorde. Een lieve vriendin die een socioloog, schrijver, ondernemer, moeder en nog veel meer is, hielp me uit de brand en legde uit wat het inhoudt om een multipotentieel persoon te zijn. Ik had aan een paar zinnen genoeg. Ook bij de boektitel ‘Hoe word je alles?’1 wist ik meteen dat dit over mij ging. Het boek had ik binnen een dag in huis.

De switch valt niet altijd uit te leggen

Vanuit het boeddhisme is de boodschap dat wij allemaal veel te veel willen, ook al denken we dat dat niet zo is. En als kind word je gevraagd wat je later wilt worden als je groot bent.

We are human beings, not human doings

on woensdag, 11 juli 2018.

We are human beings, not human doings

ELKE OCHTEND zit ik op mijn kussentje in de kamer die we tot de Zen-kamer gedoopt hebben. Toen wij in 2015 een extra kamertje deels bosbesblauw verfden, had één van de oude witte muren bij wijze van grap ineens de gekwaste letters ZEN erop, en er moesten twee lagen verf op om ze te bedekken. Jammer eigenlijk, dachten wij achteraf; die letters hadden er best mogen blijven staan. Sindsdien heet het kamertje waar we dagelijks onze stille momenten doorbrengen de Zen-kamer. Waarom ben ik met mediteren begonnen?

Eerst zorgdragen voor jezelf, dan pas anderen helpen

on dinsdag, 19 juni 2018.

Eerst zorgdragen voor jezelf, dan pas anderen helpen

Enkele jaren beoefen ik mindfulness en meditatie in verschillende vormen. Het brengt me veel meer dan ik hier kan beschrijven, en graag wil ik mijn ervaring met jou delen. Een onderdeel van mindfulness(training) is zelfcompassie, en regelmatig kom ik mensen tegen die daar moeite mee hebben. Jezelf iets goeds toewensen wekt bij sommigen weerstand op. Daar heb ik persoonlijk geen moeite mee, maar zelfcompassie reikt verder dan alleen jezelf geluk en gezondheid te kunnen wensen. Hoe zit dat eigenlijk bij mezelf? Om dat uit te zoeken deed ik in mei dit jaar mee aan een driedaagse (zelf)compassietraining en werd verrast.

Positieve gezondheid is leven in evenwicht

on donderdag, 17 mei 2018.

Positieve gezondheid is leven in evenwicht

Mindfulness en gezondheid, wat hebben die met elkaar te maken? Als je herstellende van burn-out bent of hier ervaring mee hebt, dan weet je dat mindfulness vaak hoort bij het hersteltraject. Maar zonder die ervaring heb je misschien maar een vaag beeld over mindfulness. Wat heeft dat nu met gezondheid te maken? Voordat ik beter wist en nog rondliep met behoorlijke stressklachten, dacht ik bij mindfulness aan ontspanning, maar niet echt aan mijn gezondheid. Had ik toen tijd om ‘mindfulness te gaan doen’? Nee - ik had te veel in mijn hoofd en te veel te doen, terwijl ik mindfulness juist heel goed had kunnen gebruiken om met die stress om te gaan. Misschien herken je het wel. Het gevoel dat je van binnen hebt over wat je nodig hebt, dat door je rationale denken overruled wordt?

Waar is de uit- knop?!

on woensdag, 04 april 2018.

Waar is de uit- knop?!

Stel je voor: je hebt van een bekende gehoord dat mindfulness echt iets is wat je zou moeten proberen. Het schijnt gezond te zijn, ontspannend te werken en helpen bij stress, en je denkt: “Ja, dat wil ik!” Je besluit een mindfulness App te downloaden (om te kopen moet je wel eerst ervaren dat het je iets opbrengt). Je overweegt het een week, zet dan met enige tegenzin de TV uit en je mobieltje op Niet storen. Je gaat er onwennig voor zitten. De eerste gedachten zijn er al: “oké, ik zit, eindelijk. Nu moet ik gewoon ontspannen en nergens aan denken.” En na twee minuten: “hopelijk ziet niemand mij… wat zit ik hier te doen? Ik heb me weer over laten halen voor dit gekke gedoe… Ik kan mijn tijd wel beter besteden. Mindfulness is iets voor mij, experiment mislukt.” En je staat op, zet de TV weer aan en gaat verstrooid en uit gewoonte op Facebook rondstruinen. Herkenbaar? Of ooit van iemand gehoord?

Hoe kom je verder met je goede voornemens?

on zaterdag, 17 februari 2018.

Hoe kom je verder met je goede voornemens?

De maand januari is weer voorbij. Hoe staat het met jouw goede voornemens? Waarom wil je zo graag juist begin van het jaar veranderen? Wat maakt dat je nu meer kans van slagen meent te hebben? Ik gok dat je ermee bezig bent, het wel eens hebt geprobeerd maar eigenlijk ook wel weet dat de kans van volhouden in januari niet groter is dan op andere momenten van het jaar. En toch trap je er weer in.

Stel, je hebt één wens...

on zondag, 31 december 2017.

Stel, je hebt één wens...

Stel dat je een wens mag doen omdat het Nieuwjaar is. Ik bedoel niet je goede voornemens die je voor januari hebt bedacht. Maar één echte wens, het mag alles zijn. Zou je snel weten wat je wenst? Misschien is het toch goed om eerst de balans op te maken voor 2017. Wat is er echt bij jou bijgebleven? Het jaar 2017 houdt vast veel meer in dan je nu zo snel kan benoemen… Of is het lastig om je te kunnen herinneren wat er allemaal dit jaar plaatsvond? Misschien leefde je steeds in het volgende moment, jouw nieuwe plannen, avonturen, uitdagingen of zorgen over de toekomst?

En dan lig je plat...

on donderdag, 14 december 2017.

En dan lig je plat...

Het zou mij toch niet gebeuren?

En toch is het zover. Ik lig ongemakkelijk op het bed op een lichte herfstdag. Ik ben gestrand door rugpijn. Rugpijn en uitstraling die ik dagelijks behandel en coach bij andere mensen, met succes. Maar ik? Rugpijn? Nee!!! Ik ken toch alle tips & tricks om niet daardoor geveld te worden. En mocht het ooit zo ver komen, weet ik precies wat te doen. Dácht ik. Tot ik er last van kreeg, geen kant op kon, niets daartegen kon doen en niets van alle trics hielp. Daar sta je dan te kijken.

Kwestie van perspectief

on woensdag, 07 november 2018.

Kwestie van perspectief

Het doorgeven en delen van mindfulness geeft me veel voldoening, en ik ben dankbaar dat ik het mag doen. Het is niet beperkt tot een periode van 8 weken. Ook nog lang na de cursus, als iedereen weer zijn of haar eigen weg gaat, spreek ik ex-cursisten of herinner ik me mooie voorbeelden. 

Moet jij ook zoveel?

on woensdag, 07 november 2018.

Moet jij ook zoveel?

Ons hele leven wordt bepaald door doen. Willen doen, moeten doen, van plan zijn of vergeten te doen. Ons staande houden in de huidige maatschappij vereist dat we productief zijn, efficiënt en met de blik al op het volgende project. We hebben veel ballen in de lucht tegelijk, maar welke zijn de belangrijkste? We moeten dus kunnen kiezen, maar dat is voor velen een lastige klus. Het gevolg? We proberen het allemaal bij te houden, overal aanwezig te zijn (=bereikbaar) en de rest schrijven we op - op een lijstje voor later.

Contactinformatie

logo prezent a

Laura Lundell
Mindful Fysiotherapeut
laura@prezentmindfulness.nl
06-52 18 19 44

logo doorzichtig klein

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden